Medvědí česnek – čím nám prospěje?

Tagy:  bylina, dezinfekce, hmyzí štípnutí, cibulka, aroma, krevní tlak, mykóza

Sponzorované odkazy:

Medvědí česnek – čím nám prospěje?

To, že česnek je výborný pro využití v kuchyni i v přírodním lékařství již každý jistě ví a dnes a denně ho používá. V sušeném i čerstvém stavu již neodmyslitelně patří do českých domácností. Málokdo však již slyšel o česneku medvědím, který má nejen výraznější chuť, ale především léčivé vlastnosti. Podívejme se na tuto zázračnou rostlinu blíže a odhalme kouzlo medvědího česneku.

Co dělá medvědí česnek tak zvláštním?

Medvědí česnek se v mnoha ohledech shoduje se svým známějším bratrem kuchyňským česnekem. Obecně má však výraznější chuť i aroma a silnější příznivé účinky. Bylina s drobnými bílými kvítky skrývá pod zemí svou nejdůležitější část- cibulky. Využít však můžeme rovněž nať i listy. Chutně lze tyto části použít do salátů a polévek. Nejlepší je použít medvědí česnek v čerstvém stavu, kdy obsahuje nejvyšší možné množství léčivých látek a působí nejsilněji. Sušením postupně ztrácí své příznivé účinky.

Medvědí česnek doma v květináči, autor: blumenbieneMedvědí česnek doma v květináči, autor: blumenbiene

Léčivá bomba

Cibulky medvědího česneku doslova překypují léčivými látkami a vitamíny. Nalezneme v nich aminokyseliny a flavonoidy, dále pak antioxidanty a také bílkoviny. Velké množství vitamínu C a chlorofyl. Česnek má především antibakteriální vlastnosti, pomáhá předcházet mnohým zrádným onemocněním. Snižuje srážlivost krve a chrání i například před rakovinou. V boji s touto zhoubnou chorobou dosahuje ocenitelných výsledků a skvělý je také jako prevence. Díky obsahu celé řady stopových prvků se medvědí česnek uplatní v mnohých ohledech jako skvělý prostředek chránící a upevňující zdraví.

Česnek jako účinná přírodní dezinfekce

Dezinfekční účinky česneku jistě patří mezi jeho nejcennější vlastnosti. Čerstvou šťávou z česneku můžeme ihned dezinfikovat drobné rány, obzvláště účinný je pak česnek nanesený na hmyzí štípnutí. To ať už se jedná o vosu či včelu.

S česnekem v boji proti běžným onemocněním

Medvědí česnek lze vřele doporučit při léčbě nejrůznějších běžných onemocnění, od nachlazení, přes onemocnění horních cest dýchacích, chřipku či nadýmání nebo vysoký tlak. Česnek dokáže likvidovat bakterie a tím účinkovat proti plísním a mykózám. Snižuje krevní tlak a ničí bakterie a parazity ve střevech. Přirozeně tak ovlivňuje střevní flóru a má velmi příznivé účinky pro celý organismus.

Článek Medvědí česnek – čím nám prospěje? byl publikován 19. listopadu 2010 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...