Alergie a astma v mnoha podobách

Tagy:  astma, nesnášenlivost, rýma, slzení, zarudnutí očí, pyl, geny, alergie

Sponzorované odkazy:

Alergie a astma v mnoha podobách

Alergiemi či astmatem trpí v dnešní době bez nadsázky každý druhý. S nesnášenlivostí na nejrůznější věci se někdy rodíme, jindy se nám to může začít projevovat až s přibývajícími roky souhrou různých faktorů. Některé alergie nás příliš neomezují, jiné mohou být skutečně sužující a výrazně ovlivňovat náš život.

Rozšířené astma

V dnešní době se o astmatu hovoří již jako o civilizační chorobě. Trpí jím stále rostoucí procento populace. Astma je v podstatě dechová nedostatečnost, která může vyústit až v záchvat. Vše bývá způsobeno zánětem sliznic v dýchacím ústrojí, který bývá dlouhého trvání. Zhoršení dýchání se projevuje zejména u dětí, často přetrvává i do dospělosti. Lékaři nedokáží vznik astmatu ještě zcela jasně konkrétně objasnit. Svou roli však hrají jak geny, tak také vliv prostředí.

Obecně o alergiích

Nejrůznějších alergií se v dnešní době vyskytuje skutečně nespočet. Původ samotného slova alergie pochází z řeckých výrazů popisující její průběh, tedy jako nepřiměřenou reakci na běžné látky, se kterými se denně setkáváme. Mohou to být některé potraviny, ale například také pyl, prach, peří a podobně. Alergií je ohromné množství a mohou být téměř na cokoli. Zrovna tak projevy jsou nejrůznější. Mnohdy ani nemusíme odhalit, že se o alergii skutečně jedná, to může být v některých případech dokonce nebezpečné.

Spektrum projevů alergických reakcí

Odhalit alergii je velmi důležité, pokud o ní nevíme, jistě nám ji prozradí mnohdy celý soubor příznaků. Mezi nejčastější patří alergická rýma, kterou trpí například lidé s alergií na pyl. V jarním období, kdy všechno kvete, je to opravdu nepříjemné. Projevovat se alergie může dokonce podobně jako astma, tedy dechovou nedostatečností. Dále se často setkáváme se zarudnutím očí, slzením a také různými kožními projevy, jako je ekzém či kopřivka. Provázet nás mohou také mírné či silnější bolesti.

Odhalte alergie

Výše zmiňovaných příznaků je dobré si všímat a případné nesnášenlivosti a alergie včas odhalit. Můžeme tak zahájit léčbu, či alespoň začít využívat preparátů, které projevy zmírní. V případě alergie na určitou potravinu si můžeme upravit jídelníček a zbytečně si tak neznepříjemňovat život alergickými projevy.

Článek Alergie a astma v mnoha podobách byl publikován 14. prosince 2010 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...