Cvičení doma – jak začít?

Tagy:  cvičení, posilování, relax, odpočinek, svaly, zdravý životní styl, imunita, psychika

Sponzorované odkazy:

Cvičení doma – jak začít?

Přiměřený pohyb je součástí každého zdravého životního stylu. Je dobrý jak pro fyzické pochody v těle, tak i pro naši psychiku. Nejen pro jeho vliv na hladinu hormonů v krvi je pro většinu z nás ideálním způsobem relaxace. Jak s ním ale začít, když se nám třeba vůbec nechce?

Cvičení doma vs. venku a v posilovně

U mnohých funguje mnohem lépe docházení do kurzů, do posilovny nebo třeba vyběhnutí ven. Ke cvičení doma se prostě nedonutí. Někdo si zase rád zacvičí v klidu, v soukromí, bez možná zkoumavých očí okolí. Obojí je správně a je jen na každém, co mu vyhovuje. Dnes se dá i domů pořídit spousta pomůcek pro zábavné cvičení i videokurzy.

Cvičení doma má řadu výhod. V prvé řadě se šetří. Mnoho cvičení vyžaduje pouze podložku, jiná finančně nenáročné pomůcky. I v případě, že si zakoupíte nějaký stroj na cvičení, při pravidelném využívání jistě ušetříte. Cvičit můžete, kdy chcete, nemusíte nikam docházet. Pro mnohé největší nevýhodou je fakt, že zde chybí sociální kontakt nebo že je nikdo neopravuje při špatném provádění cviků. Někdo se také jednoduše doma nedonutí.

Jak začít se cvičením doma?

V prvním okamžiku určitě potřebujeme nadšení. K tomu cesta není vůbec těžká. Stačí si vytipovat několik druhů cvičení a pak si o nich zjistit více. Výborně nás navnadí videa, která nám ukážou jak první cviky, tak i pokročilejší sestavy. Díky tomu si tak můžeme sestavit program dle našeho gusta. Nejlepší je pro začátek zvolit něco bez pomůcek nebo s minimálním vybavením, abychom mohli začít ihned, dokud z nás nadšení nevyprchá.

Autor: Rance CostaAutor: Rance Costa

Pokud máme dobrý přehled, co se týče různých domácích cvičení, inspirovat nás může i pouhá návštěva velkého obchodu se sportovním vybavením. Mnoho pomůcek je překvapivě levných, jejich pestré barvy také umí zázraky. Každopádně bychom měli mít ve výbavě karimatku či jinou podložku a pohodlné oblečení.

Samozřejmě u cvičení doma je nejdůležitější vydržet. Zapřít se a pravidelně cvičit. Po nějakých dvou týdnech denního cvičení bychom se už ke cvičení měli vracet s chutí.

S čím začít?

Cvičení vhodných pro začátek je skutečně spousta. Můžeme začít s „obyčejným“ posilováním problémových partií bez použití pomůcek. Nabízí se také jóga a řada dalších cvičení východních kultur. Vhodné pro začátek mohou být také míče i různé míčky, švihadla či gumy na cvičení.

Samotné cvičení bychom měli doplnit vhodnou hudbou, pro mnohé je ideální rychlejší hudba, která odpovídá rytmem a dodává energii.

Článek Cvičení doma – jak začít? byl publikován 1. března 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...