Atopický ekzém – dieta může být účinnou součástí léčby
Sponzorované odkazy:
Atopický ekzém je kožní chorobou, kterou se ve spoustě případů nedaří uspokojivě léčit. Pokud tedy nenastupují účinky klasických léčebních postupů, je na místě vyzkoušet něco úplně jiného. Často se nejlepších výsledků dosáhne návratem k tomu nejzákladnějšímu – naší stravě.
Všemocná strava
Rozšíření různých chorob, včetně těch kožních, může být spojováno se změnou ve skladbě stravy a způsobu stravování. Klesající konzumace ovoce, zeleniny a nezpracovaných potravin, naopak rostoucí podíl průmyslově zpracovaných produktů a úprava potravin za dosažením lepší chuti či barvy jsou pro tuto dobu charakteristické.
Autoři různých stravovacích plánů i vědci často poukazují na to, jak velký vliv na naše tělo má právě strava.
Ekzém jako reakce
Atopický ekzém, ostatně jako mnoho dalších onemocnění, je projevem neadekvátní reakce organismu. Velmi často se tedy ekzém neobjevuje sám od sebe, ale právě v souvislosti s reakcí na konkrétní látku. Tělo je složitý mechanismus, a tak přehnané reagování těla může být zapříčiněno například stresem či psychickým vypětím. Tato skutečnost vysvětluje, proč není možné uspokojivých výsledků dosáhnout používáním třeba mastí. Ty totiž neodstraní příčinu, pouze se snaží působit lokálně.
Strava jako příčina nejedné nemoci
V mnoha konkrétních případech se dosáhlo velkých pokroků změnou stravy. Může totiž existovat jak přecitlivělost na konkrétní známé alergeny, tak nějaká specifická citlivost na jinak běžně neproblematickou látku. Nejproblematičtější je mléko, obilí – zejména kvůli lepku, sója, vejce a ovoce a zelenina obsahující dráždivé látky.
Změna stravy
Změna stravy u atopiků a ostatně u všech, kteří si chtějí moc stravy ověřit v praxi, by měla být prováděná s odhodláním a vírou ve výsledky. V žádném případě se nejedná o dietu směřující k hubnutí, ale k očistě organismu a zjištění problematických potravin. Nejvíce se doporučuje postavit svůj jídelníček na rýži, krůtím případně jehněčím masu a olivovém oleji a soli. Tyto potraviny jsou konzumovány zhruba 4 týdny, což vede k vyčištění organismu. Po tom již přichází na řadu testování jednotlivých potravin. Přibíráme k základu vždy jednu potravinu, začínáme s těmi potenciálně bezpečnými a testujeme během zhruba týdne, zda bude organismus reagovat. Tímto způsobem se nám může podařit nalézt problematické potraviny, které následně vyloučíme. V mnoha případech to vede k výraznému zlepšení ekzému.
Článek Atopický ekzém – dieta může být účinnou součástí léčby byl publikován 28. června 2011 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Pavla Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Jak léčit atopický ekzém 22.02.2021 00.00
- Mléko a mléčné výrobky prospívají pokožce 02.04.2013 15.00
- Kožní onemocnění vyléčíme přírodními prostředky 05.03.2010 00.00
- Kožní onemocnění a alergické vyrážky 20.07.2012 12.00
- 5 dobrých rad pro rodiče atopiků: Jak dítěti zpříjemnit zimu? 04.12.2019 23.45
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chcete zvládnout psychotesty u výběrového řízení? – jak se na ně připravit – 3. část
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Cista na vaječníku
- Posílení imunitního systému u dětí
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.