Jak léčit atopický ekzém

Jak léčit atopický ekzém

Atopický ekzém je chronické onemocnění, při kterém dochází ke snížení lipidové kožní bariéry. Kůže je suchá a svědění se nedá mnohdy vydržet. Pokud trpíte atopickým ekzémem, měli byste svou pokožku stále hydratovat.

Atopický ekzém dokáže potrápitAtopický ekzém dokáže potrápit

Při atopickém ekzému je kůže velice citlivá na chlad, horko anebo alergeny. Každý člověk trpící atopickým ekzémem ví, co stav jeho pokožky zhorší. Někdy je na vině pouhé pohlazení psa či kočky, jindy je spouštěčem emocionální stres.

Projevy atopického ekzému

Tato recidivující nemoc se projevuje svěděním a záněty. Atopický ekzém se dá rovněž rozpoznat díky halogenovým očím, cheilitidě, nesnášenlivosti vlněného oblečení, suché kůži, zarudnutí, otokům, celkovému podráždění pokožky a samozřejmě pozitivním kožním testům.

Léčba má mnoho podob

Za pomoci pravidelné péče se stav pokožky zlepší, ale je to běh na dlouhou trať. V každém případě záleží na životním stylu každého člověka, jeho životosprávě i prostředí, v němž žije. Na atopický ekzém pomáhá emoliencia, lokální kortikosteroidy, inhibotory kalcineurinu, přípravky odstraňující dehty, lokální antibiotika a antiseptika, fototerapie, lázeňské procedury a volně dostupné krémy na atopický ekzém. Pro děti je velmi důležitá kvalitní dětská kosmetika speciálně určená na atopický ekzém.

Síla přírody nezklame

Mnoho lidí se spoléhá na sílu přírodních zdrojů. K velice oblíbeným patří kokosový olej, který slouží jako krém na atopický ekzém. Hodnotné jsou pobyty u moře, není divu, zde se nabažíme vitamínu D a minerálů slané vody. Toto spojení je pro pokožku s atopickým onemocněním blahodárné. Klíčem k úspěchu je užívání probiotik a dostatečný přísun hořčíku. Atopický ekzém je spojený s duševním vysílením, a proto je důležité dát si do pořádku myšlenkové pochody a nepodléhat stresu. Od věci nejsou ani chladné mokré zábaly, sůl z Mrtvého moře, domácí masti a krémy proti svědění s lékořicí, levandulí, éterickými oleji a medem.

Článek Jak léčit atopický ekzém byl publikován 22. února 2021 v 00.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...