Vodní meloun – vitamínová bomba

Tagy:  vodní meloun, strava, výživa, vitamíny, minerály, jídlo, ovoce

Sponzorované odkazy:

Vodní meloun – vitamínová bomba

Většina lidí ho považuje jen za takové milé osvěžení v parných dnech, které na naše zdraví nemá nějaký významný vliv, protože jde vlastně jen o ochucenou sladkou vodu. Ale není to tak úplně pravda.

Voda představuje kolem devadesáti procent objemu ovoce, ale kromě vody se zde nachází i vláknina a hlavně minerály a vitamíny. Meloun má relativně vysoký obsah vitaminu C i vitaminů skupiny B – hlavně vitamin B6/pyridoxin – potřebný pro syntézu bílkovin v těle, vitamin B3/niacin – nezbytný pro okysličování organismu a kyselinu listovou – ta je důležitá pro krvetvorbu, zdravé nehty, kůži a vlasy a také na správný vývoj plodu ve všech jeho stádiích. Melouny jsou rovněž výborným zdrojem karotenů, jež mají za úkol odbourávat toxické látky z těla a pomáhat celkové obranyschopnosti organismu. Z karotenů syntetizovaný vitamin A pak chrání ve zdraví náš zrak a mentální svěžest a je též prevencí některých typů rakoviny. Z minerálů jde o vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík a v menších množstvích též o měď, zinek a železo, tedy prvky nezbytné pro krvetvorbu, mozek, nervy, pevné kosti a zuby či plodnost. Vodní meloun je také zdrojem glutathionu, citrulinu a lykopenu, které jsou významnými antioxidanty – ten první podle různých průzkumů by měl mít schopnost omezovat rakovinné bujení. Ovoce má také mírně protisrážlivé a antibakteriální účinky.

Autor: Hajime NAKANOAutor: Hajime NAKANO

Přírodní cukry a stopové prvky, obsažené v melounu, jsou okamžitým zdrojem energie a fungují jako stimulátor, a to jak fyzický, tak psychický. Díky obsahu všech těchto látek v kombinaci s cukry a velkým množstvím vody nás porce melounu v létě dokonale zasytí, nezatíží žaludek a doplní látky vyloučené potem. Pro svůj močopudný účinek působí meloun příznivě na vylučovací systém a je tedy vhodný pro diety a detoxikační kúry. Konzumace červeného melounu může snižovat krevní tlak a chránit před hypertenzí, která může vést k srdečním onemocněním. Podle amerických vědců je totiž meloun bohatý na složky, které rozšiřují krevní cévy a může tak snižovat riziko srdečních záchvatů a mrtvice.

Díky vysokému obsahu vody působí silně močopudně, což je vítané při nemocech ledvin, kdy je nutný zvýšený příjem tekutin k podpoře vylučování moče (např. ledvinné kameny), při artritidě, dně nebo kožních onemocněních. Dužina posiluje stěny střev a působí pozitivně proti zácpě. Občas bývá doporučován i při mírných horečkách, osvěží nemocného a pomůže bojovat s nemocí.

Článek Vodní meloun – vitamínová bomba byl publikován 28. července 2015 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...