Posttraumatická stresová porucha

Tagy:  Posttraumatická stresová porucha, stres, nehoda, událost, vzpomínky

Sponzorované odkazy:

Posttraumatická stresová porucha

Pojem stres je znám každému z nás, avšak posttraumatická stresová porucha se stresem paradoxe až tolik nesouvisí. Těžká úzkostná porucha se může vyvinout poté, co se člověk stane obětí nebo svědkem stresující či život ohrožující události, například teroristického útoku, přírodní katastrofy, znásilnění nebo jiného fyzického násilí, těžkého úrazu nebo vojenského zásahu.

Příčina

Jednou z častých příčin rozvoje poruchy bývá také znásilnění, jenž oběti radikálně změní život. Dále to bývají jiné kriminální činy, automobilové či letecké nehody, únosy, požáry či živelné katastrofy. Posttraumatická stresová porucha se objeví až po určité době od prožité události, zpravidla se rozvine do půl roku. Roli může hrát i thalamus, někteří lidé mají genetickou výbavu spojenou se zvětšeným thalamen, který může způsobovat přemrštěnou odpověď na negativní vzpomínky a zvýšený sklon k PTSD.

Příčinou může být například zářitek z války, autor: poster photoPříčinou může být například zářitek z války, autor: poster photo

Příznaky

Příznakem je zejména znovuprožívání traumatické události. Jedinci se objevuje v myšlenkách, snech a představách. Nemocný se vyhýbá místům a situacím, které jsou nějak spojeny s danou událostí nebo ji mohou připomínat. Tito jedinci bývají nezvykle úzkostní, ostražití. Dělá jim obtíže se soustředit, objevují se nepřiměřené reakce jako je agresivita či panika. Vše je doprovázeno příznaky též na straně fyzické. Objevují se těžké bolesti hlavy, kloubů, svalů, zad a někdy i infekce.

Léčba

Prvním pokusem, jak nemocného vyléčit je samozřejmě psychoterapie. V jednotlivých psychoterapeu­tických přístupech dnes dominuje zejména kognitivně-behaviorální terapie. Při ní je pacientovi třeba vysvětlit přímý souvislost mezi jeho příznaky a traumatickou událostí. Při práci je nutný dostatek času. Jakmile sezení s psychologem nepomáhají tak, jak by měly, přijdou na řadu psychofarmaka. Výhodou užití léků je menší časová náročnost a rychlejší efekt. I zde je úspěšnost léčby dobrá, pokud nemocný léky správně užívá.

PSP vás může na dlouhou dobu vyřadit z běžného chodu života, autor: meredith fieldPSP vás může na dlouhou dobu vyřadit z běžného chodu života, autor: meredith field

Článek Posttraumatická stresová porucha byl publikován 13. července 2012 v 10.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...