Alergie na chlad – o co se vlastně jedná?

Tagy:  chlad, alergie na chlad, nemoc, rýma, kašel, voda, příznaky, léčba

Sponzorované odkazy:

Alergie na chlad – o co se vlastně jedná?

Jakmile se jen nepatrně ochladí, vy automaticky zpozorujete ucpaný nos, vodovou rýmu a sem tam kašel. Od konce října až do dubna vás v jednom kuse trápí tyto problémy a vy si říkáte, jak je vůbec možné, že jste neustále tolik nemocní a nachlazení? Pak rozhodně popřemýšlejte o návštěvě svého lékařem neboť s největší pravděpodobností nejste hypochondr ani věčný marod, ale alergik. Alergie na chlad zní možná trochu komicky, až vymyšleně, ale v krajních mezích může i zabíjet…

Příznaky

A jak vůbec poznat, zda opravdu trpíte alergií na chlad? V první řadě zpozorujete prakticky neustávající tekutou rýmu, svědivý nos a ucpané dýchací cesty. Tyto obtíže nastávají koncem podzimu a přetrvávají celou zimu. Pokud se neustále dopujete léky a rýma stále ne a ne zmizet, pak jste se vší pravděpodobností právě vy obětí chladové alergie. Dalším příznakem je zarudlá až svědivá kůže v místech, která jsou obvykle odkrytá. Řeč je tedy o rukách, krku a především obličeji, což je velmi nepříjemným a nehezkým faktorem. Přestaňte tedy utrácet za drahé přípravky a raději se vydejte k lékaři.

Alergie na chlad je jako jakákoliv jiná alergie, autor: the american yoga academyAlergie na chlad je jako jakákoliv jiná alergie, autor: the american yoga academy

Jak nemoc odhalit?

I když lékaři ani vědci vlastně netuší, proč chladová alergie vůbec vzniká a co je její příčinou, odhalit ji je vcelku snadné. Nebojte se, že vás lékař či alergolog bude v ordinaci považovat za blázna, až vyrukujete s chladovou alergií, pošle vás ponořit ruce do vodě o teplotě deset stupňů, kde setrváte dlouhých deset minut. Procedura je sice nepříjemná, obzvláště pak pro malé děti, ale účinná. Pokud po dobu deseti minut budete nepřetržitě kýchat a mít potřebu smrkat, lékař bude mít rázem jasno o tom, že jste opravdu alergičtí na chlad.

Nemoc může být smrtelná

Asi si teď říkáte, jak vás alergie na chlad může ohrozit na životě a možná také sále nevěříte, že něco takového existuje, ovšem výzkumníci přišli s výsledkem, který záhy potvrdilo i několik smrtelných případů. Alergie na chlad se projevuje stejně, jako jakákoliv jiná alergie. Stáhne se vám hrtan, hůře dýcháte a máte neustálou rýmu, případně oteklé oči. Jistě víte, co se stane alergikovi, který pozře například oříšek, na který je vysoce alergický. Ihned dojde k dušení a silnému otoku a to samé může nastat i u pacienta s chladovou alergií. Pakliže se vystaví příliš studené vodě, pozře větší množství ledu či zmrzliny, opravdu se může během několika málo minut udusit. Neberte proto alergii na chlad na lehkou váhu a užívejte předepsaná antihistaminika.

Článek Alergie na chlad – o co se vlastně jedná? byl publikován 3. ledna 2013 v 17.00 v rubrice Nemoci. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...