Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Jak odlehčit jídelníček po Vánocích?
Sponzorované odkazy:
Vánoční svátky jsou pro většinu lidí tím nejkrásnějším obdobím v roce, kdy se sejde celá rodina a vždy je dostatek dobrého jídla a pití. Ale právě toto několikadenní, ba dokonce několikatýdenní hodování vám s tělem může napáchat pořádnou neplechu, obzvláště pak v případě, že na takovou nálož tučných, smažených a sladkých jídel, nejste zvyklí. Když si odmyslíte pár nepříjemných kil navíc, můžete se i několik měsíců potýkat s bolestmi břicha a orgánů. Odlehčete proto po svátcích svůj jídelníček a dejte svou mikrofloru opět do pořádku.
Celý rok používáte rostlinné oleje a tak jste si řekli, že o Vánocích uděláte výjimku a kapra osmažíte na sádle? Pak se teď možná doma svíjíte v bolestivých křečích. Vyměňte opět živočišné tuky za ty rostlinné a tělu dodejte potřebné omega 3 kyseliny, nikoli těžko stravitelné tuky.
Bramborový salát bez majonézy zkrátka vůbec nemůže existovat, ovšem pochutnávat si na ni po celý rok není ničím zdravým ani vydatným. Zbavte se prozatím majonézy a tatarské omáčky a dopřávejte si opět zakysanou smetanu či sojové výrobky, které tělu dodají potřebné živiny a navíc výrazně odlehčí jídelníček.
Pakliže jste si přes svátky Vánoční zvykli konzumovat cukroví, vánočky a štoly, pak vám možná bude dělat problém rázem vyřadit veškeré jednoduché cukry. Aby vás po večerech nehonila mlsná, pochutnávejte si na ovoci, které rovněž obsahuje cukr, ale složitý, který v těle vydrží delší dobu, navodí pocit sytosti a vy tak nebudete mít potřebu vyluxovat zbytek lednice.
Možná se shodnete na tom, že se vám přes Vánoce jaksi ,,roztáhl" žaludek a vy máte pocit, že dokážete zkonzumovat daleko více jídla, než předtím. Abyste se zasytili vydatným a přesto ne těžkým jídlem, zařaďte do svého každodenního menu polévky. Vývary, česnečka, krémy, všechny druhy polévek jsou povoleny. Pozor ale na zahušťování moukou a smažení na másle či sádle, které z relativně lehkého pokrmu rázem učiní kalorickou bombu.
Cukroví u pohádek, oříšky a chipsy u večerních filmů. Takové to domácí ,,uzobávání" je velmi populární, ale fakt, že s sebou přináší kila navíc s zvýšení cholesterol, už nikoli. Naučte se zobat u televize zdravě. A Jak? místo smažených dobrot si nakrájejte čerstvou zeleninu, usušte si vlastní zeleninové chipsy a nebo si pořiďte celozrnné keksy.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.