Nacházíte se: Úvodní stránka > Nemoci a Zdraví > Koprem posílíte fyzičku, libečkem vyčistíte tělo
Sponzorované odkazy:
Proč si vysadit do truhlíku za okno čerstvé bylinky, nebo si je alespoň koupit v obchodě? Kromě skvělé chuti nabízejí i své léčebné vlastnosti – pomohou zbavit tělo škodlivin, podpoří trávení, ale i zbaví plynatosti nebo zmírní bolesti při revmatu.
Pažitka je bylinka příbuzná s cibulí a česnekem, má dlouhé trubkovité listy a fialové paličky květů. V kuchyni se v drtivé většině používá čerstvá ke zdobení pokrmů, dají se s ní však skvěle dochutit brambory, pomazánky, vejce, ryby i různé druhy studených i teplých omáček. Pažitka výborně podporuje trávení a obsahuje velké množství vitamínu A a E, minerálních látek. Pokud si ji však vysadíme na zahrádce, dokáže některé ostatní rostliny ochránit před plísňovými chorobami a mšicemi.
Léčivé účinky petržele objevili lidé už ve středověku. Postupem času se z této bylinky stal velmi důležitý estetický i chuťový doplněk většiny domácích jídel. Známe petržel kadeřavou (kudrnku), hladkolistou a petržel kořenovou. Zatímco kudrnka se používá hlavně do polévek a salátů, z hladkolisté petrželky můžeme uvařit čaj, který povzbuzuje chuť k jídlu. Kořenovou petržel můžeme využít tradičně do polévek, avšak čaj z jejich listů ulevuje revmatikům, při těhotenských nevolnostech či při žaludečních vředech. Celkově petržel zlepší činnost ledvin, močového měchýře a močových cest. Odvar z této byliny posílí imunitu, a pokud si s ním umyjete vlasy, dodá jim lesk a krásu. Navíc její žvýkání vyčistí dech a skryje zápach česneku.
Pronikavou vůni kopru zajišťují éterické oleje, proto je potřeba uskladňovat ho v uzavřené nádobě. Ve starém Egyptě jej užívali k odstranění bolestí hlavy. Římané věřili, že zlepší jejich fyzičku, proto si s ním mladí gladiátoři masírovali svaly. Je první známou dopingovou rostlinou a obsahuje velké množství vitamínu C. Kopr vonný, který roste na většině českých zahrádek, odstraní plynatost a zlepšuje trávení. V Česku se z něj tradičně vaří klasická koprová omáčka. Velkou roli však tato bylina hraje například i ve stále oblíbenějším předkrmu, lososovém tataráku. Rozumí si v kombinacích s čerstvou zeleninou, smetanou a dýní.
Libeček je jednou z nejaromatičtějších bylinek, proto s ním musíme zacházet velmi opatrně. Je typický svou sladkou chutí, která záhy zhořkne. Přezdívá se mu rostlinné maggi a nadneseně by se dalo říct, že tato rostlina dělí lidstvo na dvě skupiny, jedni ho milují, druzí nenávidí. V Evropě má libeček celkem velkou tradici. V klášterech byl používán k výrobě bylinných likérů, jako koření, ale i jako lék. V současnosti se používá hlavně čerstvý, nadrobno nasekaný, k dochucování. Zlepšuje trávení, pomáhá při nechutenství, plynatosti a při potížích se žaludkem a žlučníkem. Odvar z libečku má výrazné močopudné účinky, díky kterým pomáhá celkově vyčistit lidský organismus. Uleví tak při revmatu, artróze i lidem trpícím dnou.
Ve starém Řecku a Římě byla tato bylina symbolem moudrosti a slávy. Vavřínem korunovali olympijské vítěze, krále i vojevůdce. Bobkový list svou chuť uvolňuje velmi pomalu, proto se používá sušený a přidává se hned z kraje vaření. Je vhodný k ochucení omáček, nálevů, zálivek a marinád. Velmi doporučovaný je k přípravě zvěřiny. Podporuje trávení a látkovou výměnu a má lehké uklidňující a protizánětlivé účinky. Příznivý vliv má i na snižování krevního cukru.
Bazalku do současné gastronomie přinesli Italové, pochází však z jižní Asie. Dá se použít čerstvá, sušená i mražená. Přidává se k těstovinám na pizzu, ke grilovanému masu, do salátů a k rybám. Podporuje žaludeční činnost, pomáhá při nadýmání a podporuje chuť k jídlu. Odvar ze sušené bazalky pomáhá při nemocech trávicího traktu a při zácpě. Můžeme ho však použít i zevně k obkladům na opuchlá místa. Při kašli se dá použít i jako kloktadlo.
Rozmarýn je znám svou výraznou chutí, kterou nezmírní ani delší vaření. Proto je potřeba do všech jídel velmi citlivě dávkovat. Je nejdůležitější součástí známého provensálského koření. Zvyšuje krevní tlak a zlepšuje krevní oběh. Je výborným pomocníkem při kašli, astmatu, migréně a nespavosti. Zbavuje organismus nečistot a chrání mozek před volnými radikály.
Článek byl publikován za souhlasu ordinace.cz
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.