Pochutiny, které je lepší nekupovat, ale vlastnoručně vyrobit

Tagy:  zdraví, strava, zdravá strava, hotová jídla, náhražky, instantní jídla, domácí jídla

Sponzorované odkazy:

Pochutiny, které je lepší nekupovat, ale vlastnoručně vyrobit

Poslední roky Českou republiku zaplavily polotovary a pochutiny obsahující více emulgátorů, než je zdrávo. Výsledky konzumování ,,hotovek" na sebe nenechaly dlouho čekat. Lidé začali ve větší než velké míře přibírat na váze a potýkat se s vážnými chorobami jako je například infarkt, žlučníkové kameny či obávaná cukrovka. Proto lékaři a výživoví poradci apelují na zdravější životní styl, který vám dodá energii a také se postará o delší život. Žít zdravě neznamená konzumovat pouze zeleninu a věci, které vám nebudou chutnat, základem je pestrá a čerstvá strava, kterou si ideálně můžete připravit doma.

Polotovary jsou sice rychlým způsobem, jak ušetřit čas při přípravě večeře či jiného denního pokrmu, nicméně o výživové hodnotě nemůže být řeč. Naučte se proto některé dobroty připravovat sami a užijte si jejich přípravu a následnou konzumaci, která bude o to příjemnější.

Snídaňové experimenty

Snídaně je základ, bez kterého byste vůbec neměli vyrazit do ulic. Měla by obsahovat především sacharidy, které nastartují organismus a také vlákninu, jež vás na delší dobu zasytí. Velikým hitem je snídat musli, nejrůznější cereálie a také ovesné kaše, které jsou velmi vydatné. Pokud si ale tyto dobroty kupujete v obchodech, nejenom, že vyhazujete stovky korun ,,z okna", ale také sníte podstatně více cukru, stabilizátoru a tolik obávaných ,,éček". Místo sáčku s kaší si raději kupte ovesné vločky, které stojí pár korun, nechte je vždy přes noc ve vodě nabobtnat, ráno je zalijte mlékem tak, aby vznikla kaše a následně směs dolaďte podle sebe. Použijte třtinový cukr, med, javorový sirup, ovoce, skořici, burákové máslo nebo třeba hořkou čokoládu.

Připravte si snídani vlastnoričně, autor: Korean_abalone_porridge-JeonbokjukPřipravte si snídani vlastnoričně, autor: Korean_abalone_porridge-Jeonbokjuk

,,Sáčkové" dezerty

Největším zlem jsou takzvané dezerty v sáčku, které seženete ve všech supermarketech. Sypký a chemicky upravený obsah během chvíle proměníte v palačinky, dort, lívance či buchty. Nebylo mi ale lepší do trochu mléka rozšlehat vejce, přidat celozrnnou mouku a na troše kokosového oleje si vyrobit vlastní palačinky?

Omáčky raz, dva tři…

Rychlá večeře pro vás znamená vysypat obsah sáčku s těstovinami a ,,sýrovou" omáčkou do vroucí vody a za pár minut konzumovat hmotu, připomínající již strávené jídlo, které se však na obale tváří jako italská pochoutka? Pak se nemůžete divit, že se potýkáte s nadváhou či věčnou únavou. Uvařit bezvaječné těstoviny, trvá přibližně 5 minut, na pánvi zpěnit cibuli, trochu slaniny a přidat kvalitní sýr a smetanu, vám zabere obdobnou dobu a výsledný efekt je nesrovnatelný.

Nesmrtelná potravina

za takzvané nesmrtelné potraviny, lze označit trvanlivé paštiky, které se s oblibou vozí na tábory a obdobné akce. Taková pochoutka v sobě ale obsahuje minimum masa, naopak vlastní tuk, zbytky, kůže, mnohdy kosti a samozřejmě emulgátory a stabilizátory. Pokud máte rádi paštiky, udělejte to jako Francouzi a raději si připravte tu kvalitní z jater, čerstvých bylinek a koření.

Článek Pochutiny, které je lepší nekupovat, ale vlastnoručně vyrobit byl publikován 11. června 2014 v 12.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...