Zdravý spánek aneb vyberte si kvalitní matraci

Tagy:  zdraví, spánek, postel, rošty, matrace, proleženiny, ortopedické matrace

Zdravý spánek aneb vyberte si kvalitní matraci

Víte, kolik času věnujete třeba výběru auta, dovolené, kosmetice apod.? Ovšem ruku na srdce, v autě ani na dovolené nestrávíme tolika času, jako v posteli. Většina lidí se milně domnívá, že stačí pouze rošt, na to nějaká matrace a je to. Kdepak. Pojďme se společně podívat na to, jaký vliv má výběr matrace na naše zdraví a spánek.

Módní novinky

Pokud se vám už někdy stalo, že vás prodejce přesvědčoval při výběru matrace zejména módních novinkách a ne o zdravotně nezávadných a kvalitních typech, raději se příště takovému prodejci obloukem vyhněte. V první řadě myslete na své zdraví a kvalitní spánek, který je ke správnému životnímu stylu velice důležitý. Ráno potřebujete vstát odpočinutí a ne rozlámaní a unavení.

Pohodlí

Víte o tom, že každý člověk vypotí v průběhu noci cca 2 decilitry potu? Ano, je to tak. Je nutné si uvědomit, že tato vlhkost jde především do matrace, a v případě, že matrace není dostatečně prodyšná, vznikají v ní plísně. To není zdravé pro nás, kteří na posteli spíme, ale i lidem, kteří sdílí domácnost, neboť se plísně šíří vzduchem a dýcháme je. Dbejte na výběr kvalitní matrace, jenž ovlivní nejen vaše zdraví, ale i zdraví okolních lidí.

Ortopedické matraceOrtopedické matrace

Aby nebolela záda

Při výběru nové matrace nezapomínejte také na rošť. Jen vhodná matrace v kombinaci s kvalitním a dobrým roštem totiž vede ke zdravému spánku. V takovém případě je totiž dokonale rozložena hmotnost těla a páteři je poskytována dostatečná opora. Jinými slovy, ortopedické matrace zajistí dobré spaní a odstraní i chronické bolesti zad.
V každém případě vám doporučuji matraci vyzkoušet a alespoň několik minut na ní poležet v takové poloze, v jaké se vám nejlépe spí. Přece nechcete ležet na příliš měkké nebo naopak na příliš tvrdé matraci. Musíte si vybrat takovou, která vám nejvíce vyhovuje. Když si na ni lehnete, měli byste se cítit dobře.
Není problém pořídit i atypické rozměry. V případě, že je vaše postel velikostně atypická, zkuste vybrat přímo matrace na míru.

Antidekubitní matrace

Tento typ matrací se využívá zejména ve zdravotnictví. Používají se na prevenci a léčbu vzniku proleženin. Jsou vyvíjeny na základě měření rozložení tlaku matrace na tělo pomocí speciální senzorové podložky. V kombinaci s voděodolným potahem jsou vhodné pro osoby dlouhodobě upoutané na lůžko. Vybrat si můžete např. zdravotnický nepromokavý potah, který zabraňuje proniknutí tekutin do pěny matrace.

Matrace proti proleženinámMatrace proti proleženinám

Článek Zdravý spánek aneb vyberte si kvalitní matraci byl publikován 26. ledna 2015 v 14.30 v rubrice PR články. Autorem článku je Eva Gomelská. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...