4 povolání, která ovlivňují zdraví

Tagy:  zaměstnání, nebezpečná zaměstnání, zdraví, nemoci, smrt

Sponzorované odkazy:

4 povolání, která ovlivňují zdraví

Zdraví vždy bylo, je a bude tím nejdůležitějším, co v životě máme, neboť bez zdraví je bytí o mnoho komplikovanější či dokonce nereálné. Pravda, že si v dnešní době lze zdraví z části zaplatit a pokud máte peníze, lze léčbu uspíšit a i těžké nemoci uzdravit, nicméně existují choroby, na které nepomůžou ani všechny finance světa. Nemocem se instinktivně lidé vyhýbají jako čert kříže, neboť z nich, zcela logicky, mají strach. Jsou ale takové případy, kdy se s nimi lidé běžně setkávají a nebo provozují takové zaměstnání, které sice nepřinese smrtelnou nákazu, ale může zdraví značně narušit ba dokonce zabít. Víte, která povolání jsou nejrizikovější?

Lékaři

K lékařům lidé chodí se svými trably a očekávají od nich, že je vyléčí. Málo kdo si však uvědomuje, v jakém nebezpečí jsou doktoři neustále vystaveni. Například obvodní lékař přijde do styku denně s chřipkou, angínou, možná i s mononukleózou a nemluvě o závažnějších nemocech, které možná i vyžadují karanténu. Lékař je tedy velmi rizikové povolání a přesto se najdou tací, kteří jej rádi a s láskou provádějí a zvolili si jej za své poslání.

Autor: SaperaudAutor: Saperaud

Hasiči

O tom, že být hasiček není dvakrát bezpečné, rozhodně není pochyb. Hasiči jsou odjakživa považování za jakési hrdiny, neboť dokáží zachraňovat nejenom lidské, ale i zvířecí životy. Kromě známého faktu, že primárním úkolem hasiče je uhasit požár, u kterého samozřejmě hrozí uhoření, popálení nebo udušení zplodinami a nebezpečnými látkami, jsou také hasiči často volání k zachraňování lidí a domácích mazlíčků, kvůli kterým musí šplhat po stromech, střechách, okapech či dokonce po oknech. Pakliže máte ve svém okolí hasiče, rozhodně mu projevte svoji vděčnost.

Vědci

Přemýšleli jste někdy na výsledky nejrůznějších vědeckých výzkumů a především nad tím, jak k nim kdo vlastně dospěl? Vědci jsou vzdělaní lidé, jejichž titěrnou a mnohdy mravenčí práci dokáže málo kdo ocenit a už vůbec ne při přestavě, že je vlastně mnohdy nebezpečná. Výzkumníci v laboratořích totiž velmi často zkoumají krev, viry a mnoho dalšího, co je vysoce nakažlivé. Stačí drobná oděrka v kůži, špatně nasazené rukavice, ochranné brýle nebo nepozorný dotek ruky na obličeji a život vědce může být vážně ohrožen, a to nenávratným způsobem.

Horníci

Jistě vás nepřekvapí, že k velmi rizikovým povoláním patří také horničina. Takový horník pracující v dole nebo v lomu je prakticky po celou dobu své práce vystaven nebezpečí zavalení kameny, ze kterého se lze jen velmi obtížně vyprostit, natož takovou akci vůbec přežít. Stačí drobná nepozornost, špatný kop nebo vrt a život horníka je v troskách.

Článek 4 povolání, která ovlivňují zdraví byl publikován 27. března 2015 v 16.00 v rubrice Nemoci a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...