Jak poznat, že jste překročili snesitelnou hranici stresu?

Tagy:  zdraví, nemoci, nervozita, psychika

Sponzorované odkazy:

Jak poznat, že jste překročili snesitelnou hranici stresu?

Žít v dnešní době bez stresu je prakticky nemožné, řekněme si to na rovinu. Pokus nežijete na opuštěném ostrově a vaši jedinou každodenní starostí je najít ovoce a ulovit si rybu, pak jste stresu vystaveni prakticky neustále. V čím větším žijete městě, tím máte větší výdaje, platíte za nejrůznější služby a o běžném provozu domácnosti a obstarání vašich ratolestí ani nemluvě. Život zkrátka něco stojí a když se ještě přidají problémy v práci, s partnerem, děti se nechovají také podle vašich představ a nedej bože nemáte ani stoprocentní fyzičku, pak je stres pravděpodobně váš nejlepší přítel. Zdravý stres vám nijak neuškodí, ba naopak dokáže spoustu lidí vyburcovat k lepším výsledkům a kvalitněji odvedené práci, pakliže ale únosnou míru stresu překročíte, koledujete si o spoustu problémů, které mohou mít nenávratné následky. Vše se začne odrážet na vaší fyzické schránce, neboť tělo začne s přemírou stresu nezdravě bojovat. Fakt, že se nebudete cítit vůbec dobře, je jasný. Jak ale vůbec poznat, že jste tuto snesitelnou hranici již překročili?

Jste bez energie

Každý člověk se někdy cítí být bez energie a takzvaně „vyšťavený“, nicméně obvykle takový stav netrvá dlouho a především se dostavuje ve chvíli, kdy jste si byli zasportovat nebo jste dlouho a úporně pracovali. Jakmile delší dobu pozorujete, že jste bez energie a nemáte sílu ani na běžné činnosti jako je vaření, nakupování nebo dokonce cvičení, pak zpozorněte, tělo se brání proti přemíře stresu.

Autor: Helga WeberAutor: Helga Weber

Máte problémy s jídlem

Stres velmi razantně ovlivňuje i stravování a také jeho periodu. Obzvláště pokud si běžně držíte jídelníček a snažíte se jíst pravidelně, pak budete mít s přejídáním nebo naopak nechutenstvím veliký problém. Následně se mohou přidat průjmy či naopak zácpy, nadýmání, plynatost a v některých případech i zvracení. Ano, i toto všechno může mít na starosti enormní stres.

Nemůžete spát

Nespavost je dalším příznakem nepřiměřeného stresu a existuje na to poměrně jednoduché vysvětlení. Během stresování se z organismu vyplavuje více cukru, zvedá se tlak a také pracuje hormon kortizol, který nabuzuje tělo k neustálé aktivitě a bělosti. To je ovšem poměrně neslučitelné s klidový režimem, který tělo pro spánek vyžaduje. A jakmile nemůžete delší dobu spát a pořádně si odpočinout, stresu opět graduje.

Často vás bolí hlava

Časté bolesti se lidé naučili ignorovat a obzvláště, jakmile jde o hlavu. ,,Mám nemocné oči, špatně se mi soustředí, pracuji neustále na počítači" To všechno jsou výmluvy na každodenní bolesti hlavy. Všechny tyto příznaky jdou však ruku v ruce se stresem, proto byste neměli nic nechat náhodě.

Článek Jak poznat, že jste překročili snesitelnou hranici stresu? byl publikován 6. října 2015 v 19.00 v rubrice Psychologie a Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...