4 tipy, jak se chránit před spálením na sluníčku

Tagy:  spálení, sluníčko, pokožka, uv ochrana, pitný režim, voda, pokrývka hlavy, ochrana

Sponzorované odkazy:

4 tipy, jak se chránit před spálením na sluníčku

Léto je překrásným obdobím, na které se většina lidí velmi těší a obzvláště je doslova vysvobozením pro ty, co nemají příliš v lásce zimu, sníh, mráz a vše s tím spojené. Ovšem i toto překrásné období, kdy se vše zdá být příjemnější, veselejší a především plné optimismu, má svá úskalí a „ale“, na které je třeba dát pozor. Letní sluníčko, ať už do české nebo zahraniční, je velmi zrádné a pokud jej budete brát na lehkou váhu, můžete čelit vážnému popálení kůže a také úžehu, jež s sebou nese mnoho zdravotní rizik. Jak se před ostrým sluníčkem chránit?

Nepodceňujte sílu UV faktoru

Téměř každý někdy slyšel o škodlivém UV záření, nicméně mnozí jeho důležitost neberou příliš vážně a rovněž jsou schopni se sluníčku vystavovat bez sluneční ochrany. Pokožka, která není ošetřena krémem nebo sprejem s vysokým UV faktorem však čelí jednak popálení, ale také rakovině kůže, která opravdu není banální záležitostí. Pokud žijete v domnění, že se pod ochranou krému s UV faktorem neopálíte, jste na velikém omylu. Vaše pokožka naopak dostane krásný opálený nádech a navíc bude zdravá. Stejně tak nepodceňujte ochranu na váš obličej. Pokožka obličeje je velmi jemná a UV faktor 20 je nedostačující. Pořiďte si speciální ochranu přímo na kůži obličeje, a to ideálně v lékárně s oddělením dermokosmetiky. Předejdete tak vzniku pigmentových skvrn.

Noste pokrývku hlavy

Možná žijete v domnění, že se vám může spálit pouze pokožka těla a obličeje, ale ve velikém ohrožení je také kůže hlavy, která je sice pokryta vlasy, ale přesto je neuvěřitelně jemná a náchylná. Namazat si pokožku hlavy krémem je nesmyslné a nepříliš estetické, nicméně bez pokrývky hlavy byste k vodě ani na terasu vašeho domu vyrážet neměli. Předejdete tak úpalu nebo úžehu a kromě loupání pokožky hlavy také žaludečním potížím z přehřátí organismu.

Autor: BRANDOUTLETAutor: BRANDOUTLET

Nezapomeňte na pitný režim

Základem zdravého opalování je kromě UV ochrany a pokrývky hlavy také dostatek tekutin. Bez vody je tělo dehydrované a suchá pokožka je tak poškozená a o to náchylnější ke spálení a dalšímu poškození, které by mohlo být nenávratné. Co ovšem nepatří do pitného režimu je káva, čaje a mléčné výrobky. Pokud je tedy konzumujte, zvyšte příjem čisté neokysličené vody a také se zaměřte na polévky, zeleninu a ovoce.

Vyzkoušejte betakaroten

Pokud máte strach, že se vaše pokožka po zimě, kdy je světlá a náchylná, rychle spálí, nadopujte se betakarotenem, který podporuje ukládání vitaminu D do pokožky a tím vás chrání před spálením a citlivostí. A kde betakaroten najdete? Ideálně v paprikách, listové zelenině, v mrkvi nebo v doplňcích stravy, které seženete v lékárně nebo ve většině drogeriích a obchodech se zdravou výživou.

Článek 4 tipy, jak se chránit před spálením na sluníčku byl publikován 23. července 2016 v 12.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Veronika Sýkorová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...