Jak na emoční přejídání?

Sponzorované odkazy:

Jak na emoční přejídání?

Jste smutná, naštvaná, rozešla jste se s přítelem a vaše první kroky vedou k lednici? Nemůžete usnout, cítíte se osaměle a už rozbalujete čokoládu? Obalujete si takzvaně nervy? Zdá se vám to povědomé a ještě jste neslyšela o emočním přejídání?

Emoční hlad se pozná podle chutí na nezdravá jídlaEmoční hlad se pozná podle chutí na nezdravá jídla

Lidé, kteří jedí, kdykoliv se cítí nekomfortně, zkonzumují mnohem více jídla, než by měli. Začíná to nenápadně, ale následně to přináší nejen problémy se vzhledem a se zdravím, ale i psychické. Často se po jídle tzv. emoční jedlíci cítí provinile. Není neobvyklé, když začnou i trpět bulimií, či jinou formou poruchy příjmu potravy.

Co všechno vede k emočnímu přejídání?

Nadměrná psychická zátěž, stres, úmrtí v rodině, finanční starosti. Jakýkoliv výkyv v psychickém stavu, nepohoda může spustit tento začarovaný kruh. Netýká se pouze žen, emočním přejídáním trpí i muži, ti většinou nezajídají smutek čokoládou, ale uzeninami a pálivými jídly.

Jídlo totiž tím, že zaplní náš žaludek, vytváří falešný pocit „plnosti“, sladkosti obsahují cukry, čokoláda hořčík, který zklidňuje nervovou soustavu, ale vše je jen falešná náhražka. Dokonce chutě na čokoládu mohou být signálem, že nedostatkem hořčíku trpíte. Když si po rozchodu jednou pustíte romantický film a sníte celou čokoládu a pomůže vám to k tomu, abyste mohla ráno jít do práce a normálně fungovat, budiž, ale nedovolte, aby se z toho stal precedens řešení všech vašich problémů.

Jak rozlišit emoční a „normální“ hlad

Možná se ptáte, jak rozlišovat mezi emočním a skutečným hladem. Existuje několik rozdílů, které vám je pomohou rozlišit:

Emoční hlad

  • Přichází náhle.
  • Máte chutě na nezdravá jídla.
  • Po jídle hlad neustoupí.

Jíst kvůli negativním emocím často končí až tím, že ze spíže zmizí všechny nezdravé potraviny. Začnete čokoládou, sednete si zpátky k televizi a dostanete chuť na chipsy. Tento cyklus obvykle nekončí, dokud člověk nevyřeší své emocionální problémy.

Najděte si jiné způsoby, jak se vypořádat se stresem

Objevení jiného způsobu, jak se vypořádat s negativními emocemi, je často prvním krokem k překonání emočního přejídání. Trvá nějaký čas, než posunete své myšlení od přejídání k zapojení se do jiných forem úlevy od stresu, takže experimentujte s různými aktivitami, abyste našli, co na vás funguje.

Pohyb

Někteří lidé najdou úlevu při pravidelném cvičení. Procházka nebo běhání v parku, jóga, procházka před spaním. Jste smutní, jděte se projít, srovnáte si myšlenky, spálíte kalorie a navíc budete daleko od ledničky. Skvělé výsledky má i jóga, není to jen o cvičení, ale pomáhá srovnat psychiku a změnit způsob přemýšlení.

Přátelé, rodina

Zkuste si o svých problémech promluvit s rodiči, se sestrou, kamarádkou. Sdílená starost je jen poloviční, uvidíte, že se vám uleví.

Meditace

Někteří lidé se uklidňují tím, že se obracejí k technikám, jako jsou meditace. Na internetu je spousta meditační hudby, mluvených meditací a návodů, jak začít meditovat. Zkuste a uvidíte, jestli vás meditační hudba nakonec nezklidní více než kobliha.

Deník

Buďte na sebe přísní a veďte si deník, do kterého zapíšete opravdu každé sousto, které vložíte do úst. Připište si k tomu, jak jste se cítili ve chvíli, kdy jste dané jídlo snědli. Přehled o tom, co jíte a v jaké situaci to jíte, vám může pomoci identifikovat spouštěče, které vedou k emocionálnímu přejídání.

Jezte zdravou stravu

Klíčem je také to, abyste měli dostatek živin, které podporují vaše tělo. Může být obtížné rozlišovat mezi skutečným a emočním hladem. Pokud budete jíst dobře po celý den, může být snazší rozpoznat, kdy jíte z nudy, smutku nebo ze stresu.

Máte slabou vůli? Nekupujte domů nezdravá jídlaMáte slabou vůli? Nekupujte domů nezdravá jídla

Nekupujte to

Nekupujte si domů do zásoby chipsy, čokolády a nezdravá jídla. Ve dvě ráno pro ně do obchodu nepůjdete. Co doma nemáte, to nesníte.

Navštivte odborníka

Pokud cítíte, že tento problém sami nezvládnete, nebojte se navštívit odborníka. Poradím vám techniky, jak se emočnímu hladu vyhýbat. Navíc vám může pomoci vyřešit prvotní příčinu tohoto stále častějšího problému.

Článek Jak na emoční přejídání? byl publikován 30. června 2020 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...