Rutina a rituály před spaním vám pomohou ke kvalitnějšímu spánku

Sponzorované odkazy:

Rutina a rituály před spaním vám pomohou ke kvalitnějšímu spánku

**Opakovaný nedostatek spánku může vést ke spánkové deprivaci, insomnii a zhoršení spánkové apnoe. Nevyspání je pro tělo obrovský stres a pokud se nechcete ocitnou v kruhu neustálého nevyspání, je třeba k potížím se spaním přistupovat preventivně. **

Máte potíže se spánkem?Máte potíže se spánkem?

Příliš mnoho stresu

Dnešní doba nám příliš nepřeje, poslední rok se na nás z médií valí jedna špatná informace za druhou, měli jsme strach o své blízké, o práci, starosti navíc s online výukou dětí a navíc se téměř každý z nás obával o své zdraví a životy. Neustálý stres a frustrace velmi napomáhají k vleklým problémům se spaním. Vědci uvádí, že potíže se spánkem jsou pro tělo jedním z největších stresorů – a začarovaný kruh je na světě. Jak z něj ven?

Vytvořte si před spaním své rituály

A ty dodržujte. Každý den. I na dovolené a o víkendu. Když jste ve stresu a přetažení, vaše svaly jsou napjaté také. Dejte si před spaním uvolňující horkou sprchu, nebo se naložte do vany. Teplo uvolňuje napětí z vašich svalů, roztahuje cévy a odplaví adrenalin z celého dne.

Dejte si čajDejte si čaj

Ohřejte se i zevnitř

Stejně tak pomáhá šálek horkého nápoje. Teplý nápoj uklidní tělo, zahřeje vás na těle, ale i na duši. Je jedno, zda si dáte uklidňující bylinkový čaj, kakao, či hrnek mléka s medem.

Přečtěte si knihu

Každý den si před spaním přečtěte pár stránek z vaší oblíbené knihy. Čtení pomáhá odvést rušivé myšlenky a vy se budete soustředit na příběh z knihy. Jen nečtěte nějaké horory a detektivky.

Napište své myšlenky na papírNapište své myšlenky na papír

Veďte si deník

Neustále před spaním nad něčím přemýšlíte? Sepište všechny myšlenky na papír. Když své myšlenky napíšete, nebudou se vám honit hlavou před usnutím.

Hudba

Pusťte si do sluchátek relaxační a uklidňující hudbu. Nebo třeba podcasty, které se zabývají něčím, co vás zajímá. Nebo zavřete oči a poslouchejte audioknihy.

Ochlaďte svou ložnici

Vaše tělo musí mít určitou teplotu, aby produkovalo potřebné množství melatoninu. Vyvětrejte si, vypněte topení a zalezte si do peřin. Pokud vám brání studené nohy, abyste usnuli, oblečte si teplé ponožky.

Aromaterapie vám pomůžeAromaterapie vám pomůže

Aromaterapie

Je prokázáno, že některé vůně pomáhají snadněji usnout. Večer se vyvarujte energizujícím citrusům, použijte santalové dřevo, vanilku, či levanduli.

Zajímavý tip na závěr

Pokud se probudíte uprostřed noci, zkuste si zakrýt pravou nosní dírku a nadechujte se pouze tou levou. Tato dýchací technika prý spouští relaxační část vašeho nervového systému. Nezní to moc vědecky, ale pokud vám to pomůže znovu usnout, tak proč to nezkusit?

A co vy? Máte svou oblíbenou techniku, která vám pomáhá usnout? Podělte se s námi do komentářů o vaše zaručené recepty na spaní!

Článek Rutina a rituály před spaním vám pomohou ke kvalitnějšímu spánku byl publikován 14. července 2021 v 09.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...