Proč se začít na podzim více hýbat?

Sponzorované odkazy:

Proč se začít na podzim více hýbat?

Většina z nás to zná – začínáme se svým tělem něco dělat od pondělí, od nového roku, po narozeninách… Je to takový začarovaný kruh. Koupíte si krásné boty na běhání, cvičební úbor, spíž naplníte chia semínky a jinými zdravými potravinami, a pak se na vše za týden, či dva vykašlete. Vždy je něco důležitějšího, třeba oslava narozenin prababičky, deadliny v práci, děti musí na kroužky. Pojďme spolu začít TEĎ hned, jakmile dočtete článek, i když je třeba středa. Co vy na to?

Začít se zdravěji stravovat a více se hýbat na podzim má jednu výhodu. Do Vánoc to na vás bude vidět a za odměnu budete moci ochutnat maminčiny vanilkové rohlíčky. Samozřejmě s mírou.

Podzim je období, kdy se příroda ukládá ke spánku, vše se obecně tak nějak zklidňuje, lidé často přehodnocují, co se jim v daný rok nepovedlo a jestli stihnou během těch pár měsíců, co zbývá do Silvestra ještě něco napravit. Dětem zase nastaly povinnosti, svět se vrátil do vyjetých kolejí, tak co letos přehodit výhybku úplně někam jinam?

Přísloví tvrdí, že život není to co chceme, ale to co máme, pokud čekáte, že ve vašem životě přijde sluníčkové období, kdy bude vše vycházet a vy budete moci v klidu přestat kouřit, začít chodit na kosmetiku a do posilovny a budete v klidu, tak vězte, že většina z nás se toho nedočká. Každý den je třeba něco řešit. A není to o tom, že na to NEMÁTE ČAS.** Na cokoliv v životě si ten čas prostě uděláte, nebo to není pro vás priorita**. Všichni máme den, který trvá přesně 24 hodin. Ani o minutu více, ani o minutu méně.

S podzimem jsou spojovány „podzimní deprese“, či chcete-li sezónní výkyvy nálady, pojmenování je pro to spousta, výsledek stejný. Chybí nám sluníčko, světlo, nálada a motivace. Věřte, že začnete-li se hýbat a budete-li tělu dodávat přirozené vitamíny a minerály ze zdravé stravy, letos ta podzimní depka nebude tak hrozná.

Cvičení pocitově nabuzuje větší štěstí – díky vyplavování endorfinů. A ano, vím, že zezačátku budete chtít po hodině cvičení raději umřít, zejména pokud jste trávili posledních deset let povalováním na pohovce a jediný váš sport byl dobíhání tramvaje.

Cvičení vám musí být příjemné, ze začátku si musíte vybudovat návyk. Klidně začněte se svižnějšími procházkami a pár cviky na uvolnění páteře u televizoru. Na nohy si můžete koupit závaží, které pod tepláky nebude vidět. Každý týden můžete přidávat obtížnější cvičení. Nejdou-li vám plank, či kliky, nezoufejte. Můžete dělat „kliky“ ve stoje opření o zeď. Efekt to má podobný, navíc si nepřivodíte zranění. Nevíte-li si rady a nemůžete-li si finančně dovolit platit trenéra, vše má řešení. Na Youtube najdete tisíce videí s návody na cvičení – zdarma a navíc i pro různá tělesná omezení. Cviky vhodné pro lidi s opravdu velkou nadváhou, po operaci páteře, kyčlí, cviky kde se neskáče, pro ty jež bolí kolena… V dnešní době tzv. chytrých televizorů snadno pustíte videa z Youtube na televizoru a můžete začít cvičit. Hezky doma, bez výsměchu „sypačů z posilovny“. Ještě nějaké výmluvy? Myslím si, že ne.

I když budete po cvičení zezačátku unavení, na druhé straně budete mít druhý den pocit větších přívalu energie a osvěžení. Hubnutí můžete podpořit lymfomasážemi, maderoterapií, návštěvou sauny, pomocí suplementů – bílkovin, přísunu kolagenu, koupit si můžete i spalovače tuků. Jakékoliv užívání „přípravků do posilovny“ pečlivě zvažte, některé z nich mohou ve větším množství poškodit ledviny, játra, či kardiovaskulární zdraví, jiné se zas nesmí užívat spolu s léky na ředění krve. Poraďte se se svým lékařem, či lékárníkem.

Dokud podzimní počasí dovolí, hýbejte se co nejvíce venku na čerstvém vzduchu, nejenže získáte větší odolnost před podzimním nachlazením, ale také budete lépe spát.

Jakmile se do cvičení a svého pevnějšího těla zamilujete, získáte lepší sebevědomí a máte vyhráno. Protože uvidíte výsledky a už se nikdy nebudete chtít vrátit do těla PŘED.

Máte-li psychicky náročné zaměstnání, cvičení bude skvěle fungovat i jako ventil stresu a negativních emocí.

Tak co? Vrhneme se do toho ještě na podzim, ať u stromečku vypadáme všichni lépe?

Článek Proč se začít na podzim více hýbat? byl publikován 25. října 2023 v 07.00 v rubrice Zdravá výživa a Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...