Nacházíte se: Úvodní stránka > Zdravá výživa > Kajenský pepř, kurkuma a mletá paprika – co svede toto koření?
Sponzorované odkazy:
Koření je základem každé kuchyně, především má-li fungovat a správně sloužit. Bez koření by nemělo prakticky žádné jídlo chuť a jednalo by se pouze o rozličné směsi mdlé chuti. Díky koření však můžeme dodat pokrmu šmrnc a tím vykouzlit i z jednoduchých potravin chutné a jedinečné jídlo. Mletá paprika, ale i kajenský pepř a kurkuma jsou poměrně běžná koření, která správná hospodyňka ve svém šuplíčku vždy najde.
Kajenský pepř je výrazným ostrým kořením, které pomůže na kdejaký zdravotní problém a obsahuje mnoho prospěšných živin. Kajenský pepř pomáhá celému organismu a obecně oddaluje projevy stárnutí našeho těla. Kajenský pepř prospívá imunitnímu systému, ale i očím, pleti a také paměti. Obsahuje velké množství vitamínů A, C a také vitamínů skupiny B. Kajenský pepř je bohatý na stopové prvky, jakými jsou draslík, mangan a vápník. Kajenský pepř je prospěšný pro našim kostem, ale i srdci a celému kardiovaskulárnímu systému. Kajenský pepř obsahuje významný kapsaicin, který má protizánětlivé účinky a zmírňuje bolesti. Mimo jiné obsahuje kajenský pepř i vlákninu.
Kurkuma neboli indický šafrán je koření, které tvoří složku světoznámého koření curry. Má charakteristickou žlutavou barvu a specifickou chuť. Jak už název rostliny napovídá, jedná se o koření, které k nám přišlo z Asie. Jeho největším producentem Indie. Curry jistě každý zná a na jídlech touto kořenící směsí ochucených si mnoho z nás velmi pochutnává. Curry dodá jídlu barvu, ale také má nedocenitelné příznivé účinky na naše tělo. Kurkuma zmírňuje záněty a je silným antioxidantem. Obsahuje vitamíny A a C a železo. Zajímavá látka kurkumin, kterou kurkuma obsahuje, vyniká protirakovinnými a antibakteriálními účinky. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi, chrání před zhoršováním paměti a srdečními záchvaty.
Mletá paprika je jedním z nejklasičtějších koření. Má sytou červenou barvu a skvěle se hodí do mnoha slaných jídel. Toto zázračné koření povzbuzuje krevní oběh a chrání organismus před působením volných radikálů. Mletá paprika obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, posiluje imunitní systém a pomůže nám dlouho si udržet mladistvý vzhled pokožky. V mleté paprice bychom našli také karotenoidy a látku kapsaicin, která vyniká protizánětlivými činky, zmírňuje bolesti, pomáhá srdci a je vhodná při léčbě artritidy.
Sponzorované odkazy:
Vylecit.cz
Přebírání textů z těchto stránek je bez svolení autora trestné.
CMS vytvořilo amedio.cz.