Kajenský pepř, kurkuma a mletá paprika – co svede toto koření?
Sponzorované odkazy:
Koření je základem každé kuchyně, především má-li fungovat a správně sloužit. Bez koření by nemělo prakticky žádné jídlo chuť a jednalo by se pouze o rozličné směsi mdlé chuti. Díky koření však můžeme dodat pokrmu šmrnc a tím vykouzlit i z jednoduchých potravin chutné a jedinečné jídlo. Mletá paprika, ale i kajenský pepř a kurkuma jsou poměrně běžná koření, která správná hospodyňka ve svém šuplíčku vždy najde.
Kajenský pepř
Kajenský pepř je výrazným ostrým kořením, které pomůže na kdejaký zdravotní problém a obsahuje mnoho prospěšných živin. Kajenský pepř pomáhá celému organismu a obecně oddaluje projevy stárnutí našeho těla. Kajenský pepř prospívá imunitnímu systému, ale i očím, pleti a také paměti. Obsahuje velké množství vitamínů A, C a také vitamínů skupiny B. Kajenský pepř je bohatý na stopové prvky, jakými jsou draslík, mangan a vápník. Kajenský pepř je prospěšný pro našim kostem, ale i srdci a celému kardiovaskulárnímu systému. Kajenský pepř obsahuje významný kapsaicin, který má protizánětlivé účinky a zmírňuje bolesti. Mimo jiné obsahuje kajenský pepř i vlákninu.
Kurkuma
Kurkuma neboli indický šafrán je koření, které tvoří složku světoznámého koření curry. Má charakteristickou žlutavou barvu a specifickou chuť. Jak už název rostliny napovídá, jedná se o koření, které k nám přišlo z Asie. Jeho největším producentem Indie. Curry jistě každý zná a na jídlech touto kořenící směsí ochucených si mnoho z nás velmi pochutnává. Curry dodá jídlu barvu, ale také má nedocenitelné příznivé účinky na naše tělo. Kurkuma zmírňuje záněty a je silným antioxidantem. Obsahuje vitamíny A a C a železo. Zajímavá látka kurkumin, kterou kurkuma obsahuje, vyniká protirakovinnými a antibakteriálními účinky. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi, chrání před zhoršováním paměti a srdečními záchvaty.
Mletá paprika
Mletá paprika je jedním z nejklasičtějších koření. Má sytou červenou barvu a skvěle se hodí do mnoha slaných jídel. Toto zázračné koření povzbuzuje krevní oběh a chrání organismus před působením volných radikálů. Mletá paprika obsahuje vitamíny skupiny B a vitamín C, posiluje imunitní systém a pomůže nám dlouho si udržet mladistvý vzhled pokožky. V mleté paprice bychom našli také karotenoidy a látku kapsaicin, která vyniká protizánětlivými činky, zmírňuje bolesti, pomáhá srdci a je vhodná při léčbě artritidy.
Článek Kajenský pepř, kurkuma a mletá paprika – co svede toto koření? byl publikován 9. prosince 2009 v 00.00 v rubrice Zdravá výživa. Autorem článku je Šárka Rychtářová. Pro diskusi slouží komentáře (0).
Podobné články
- Chili papričky nejsou jen kořením, ale i lékem 10.11.2010 00.00
- Dochucovadla - jsou plná ,,éček" 28.10.2013 12.00
- 4 tipy, jak nahradit sůl 09.04.2015 18.00
- Skořice jako lék – prospějte zdraví i kráse 23.01.2011 00.00
- Jídla, která vám dodají energii - zařaďte je do jídelníčku 27.11.2015 19.00
Top 10
- Streptokok v krku – neviditelný bacilonosič
- Chcete zvládnout psychotesty u výběrového řízení? – jak se na ně připravit – 3. část
- Prosinec jako měsíc zažívacích obtíží? Nemusí tomu tak být! I. díl
- Plané neštovice – příznaky, komplikace a léčba
- Péče o zuby začíná již v dětském věku
- Problém, o kterém se nemluví - bolesti kostrče I. díl
- Posílení imunitního systému u dětí
- Mononukleóza – nemoc (nejen) z líbání - II. díl
- Posilněte svou imunitu na zimu - buďte zdraví jako rybičky!
- Cista na vaječníku
Tagy
dieta úpal, úžeh mononukleóza péče o chrup, strava imunita kosmetika hubnutí zdraví
Doporučujeme
Magazín Uzdravim.cz se tématikou zdraví a nemoci, zdravotní problémy.