Štítná žláza a její poruchy

Tagy:  štítná žláza, poruchy štítné žlázy, thyroxin, hypotyreóza, hypertyreóza, rakovina štítné žlázy

Sponzorované odkazy:

Štítná žláza a její poruchy

Štítná žláza je malý jednotný orgán ležící na přední straně krku a zasahující téměř až do hrtanu. Ač je to orgán malý, je pro lidské tělo velmi důležitý.

Jaké jsou funkce štítné žlázy?

Hlavní a jedinou funkcí štítné žlázy je tvorba a produkce hormonů trijodthyroninu a thyroxinu. Prvořadým úkolem těchto hormonů je regulace rychlosti látkové výměny a spotřeby kyslíku, ale ovlivňují i neméně důležité pochody, jako je tělesný vývoj a růst.
Aby štítná žláza správně fungovala potřebuje pro svou činnost dostatečný přísun jódu, a toho bývá v našem jídelníčku velmi málo.

Štítná žláza je umístěna na přední straně krku. Autor: ArcadianŠtítná žláza je umístěna na přední straně krku. Autor: Arcadian

Jaké jsou poruchy štítné žlázy a jejich příznaky?

Nejčastějšími onemocněními štítné žlázy jsou:

  1. Autoimunitní zánět – tento zánět se může projevit několika způsoby:
  1. Struma – neboli zvětšení štítné žlázy. Příčin jejího vzniku může být celá řada, ale nejčastější je nedostatek jódu v potravě.
  2. Hypotyreóza – je snížená činnost štítné žlázy. Jejími příznaky jsou únava, zácpa, pocity chladu, hrubnutí hlasu, ztráta zájmu o běžné činnosti, přibývání na váze, deprese, padání vlasů, bolesti svalů, bolesti kloubů, prosáknutí podkoží obličeje a změna jeho výrazu, ale také se může objevit porucha kardiovaskulárního systému a a výrazné zvýšení hladiny tuků v krvi.
  3. Hypertyreóza – je naopak zvýšená činnost štítné žlázy. Jejími typickými příznaky jsou výrazné hubnutí, nespavost, bušení srdce, časté pocity horka, slabý třes rukou, euforie, nepřirozený zápal pro jakoukoliv činnost, atd.
  1. Nádorové onemocnění – stejně jako ostatním orgánům v těle, ani štítné žláze se nevyhýbají nádorová onemocnění. V případě výskytu, jak zhoubného, tak nezhoubného nádoru, je štítná žláza ve většině případů chirurgicky odstraněna.

Jak se poruchy štítné žlázy vyšetřují a léčí?

Vyšetření štítné žlázy se provádí nejprve pohmatově a poté při podezření na změnu její činnosti následuje ultrasonografie a odběr krve.
Pokud je porucha štítné žlázy prokázána, spočívá léčba v podávání hormonů na úpravu činnosti štítné žlázy, nebo se přistupuje k jejímu chirurgickému odstranění a následnému doživotnímu umělému podávání hormonů trijodthyroninu a thyroxinu.

Článek Štítná žláza a její poruchy byl publikován 25. listopadu 2010 v 21.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Jana Mrkvíková . Pro diskusi slouží komentáře (22).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...